breadcrumbs
  1. Home
  2. Biztonsági
  3. Vision Zero

A Continental vállalattal együtt a Vison Zero felé

Vision Zero: Zéró halálos közlekedési baleset. Zéró sérült. Zéró baleset

Nagyobb közlekedési biztonság a modern biztonsági technológiák sorozatgyártásban történő alkalmazásával: A Continental vállalatnál számos terület szakemberei dolgoznak szorosan együtt annak érdekében, hogy a Vision Zero ne maradjon vízió.

Az olyan modern járművek, melyek fel vannak szerelve ABS, vagy ESC biztonsági rendszerekkel, segítenek a balesetek megelőzésében és ezáltal emberéleteket mentenek meg. Maximális hatásukat azonban csak azzal a termékkel együttműködve tudják kifejteni, mely közvetlenül hozzáér az úttesthez: a gumiabronccsal.

Csak a modern vezetéssegítő rendszerek és a prémium gumiabroncsok kombinációja adja meg a lehetőséget a járművezetőnek a maximalizálás biztonsági szint tényleges elérésére. A Continental az egyetlen olyan vállalat, mely mindkét területéről egy kézből kínál csúcstechnológiás megoldásokat és ezáltal egy lépéssel előbbre tart azon versenytársainál, melyek csak az egyik, vagy másik területről rendelkeznek termékekkel.

Egy konkrét példa: Az ABS feladata annak biztosítása, hogy a jármű vészhelyzetben is irányítható és kormányozható maradjon, valamit ezzel egy időben gondoskodik az abroncs tapadási potenciáljának optimális kihasználásáról. A Continental azon munkálkodik, hogy még jobban kidolgozza az ABS vezérlés és a különböző abroncs-specifikációk közötti kölcsönhatásokban rejlő potenciálokat. A személygépjármű féktesztek számára kialakított teljesen automatizált AIBA tesztpályán végzett reprodukálható tesztek eredményei aláhúzzák a koncepció sikerességét. Azt, hogy milyen fontos a Continental számára a Vison Zero, mutatja a Global NCAP 'Stop the Crash' kampányában való három éves részvétel is. A Global NCAP kilenc regionális/nemzeti fogyasztói szervezet (NCAP) globális ernyőszervezete, mely az új járművek biztonságtechnológiáinak értékelésével foglalkozik. A kampány középpontjában négy balesetelkerülési technológia áll:

ESC > Elektronikus stabilizátor rendszer a balesetek elkerülése érdekében

Az ESC az egyik legfontosabb balesetmegelőzési rendszer, mely a biztonsági öv bevezetése óta a legnagyobb jelentőségű jármű-biztonságtechnikai újítás.

Ez a kisodródást gátló rendszer már életek tízezreit mentette meg. Ha a jármű száraz, nedves, vagy csúszós úton kisodródásba kezd, akkor az ESC az egyes kerekek célzott lefékezésével és a motor vezérlésével ellensúlyozza ezt. A rendszer érzékelői folyamatosan nyomon követik a jármű stabilitását. Amint az ESC-elektronika a stabilitás csökkenését érzékeli a rendszer milliszekundumok alatt beavatkozik.
AEB >
Automatikus vészfékezés-segítő, mely előre tekint

Az AEB a legmodernebb biztonságtechnológiák egyike, mely védelmet nyújt más járművekkel és gyalogosokkal való ütközés ellen. Számos tanulmány – ezek között az amerikai Insurance Institute for Highway Safety – bizonyítja, hogy az AEB-technológia használata közel 35 százalékkal csökkenti a benyújtott biztosítási esetek számát. Az AEB-rendszerek előre tekintő radar-, lidar-, és kamerarendszerekkel – illetve ezen érzékelők kombinációival – működnek, és gyorsan, megbízhatóan kerülik el a többi járművel, gyalogosokkal, vagy más akadályokkal történő ütközést. Vannak sorozatgyártásra kész megoldások gyalogosvédelemhez, városi, és autópályán történő vezetéshez egyaránt.
Anti-lock brakes >
A motorkerékpár-ABS életeket ment

Brazíliában és az Európai Unióban minden hatodik halálos közlekedési baleset áldozata motorkerékpáros. Indiában és Kínában ez az arány még magasabb. Az ABS nagyobb biztonságot adhat a motorkerékpárosok számára. Az Insurance Institute for Highway Safety adatai szerint az Egyesült Államokban az ABS rendszerrel felszerelt motorkerékpárok esetében, az ABS nélküli ugyanazon modellekkel összehasonlítva a halálos kimenetelű balesetek arány 31 százalékkal alacsonyabb. Az ABS rendszer immáron minden típusú motorkerékpárhoz – a robogóktól a mopedeken át a terep-, és nehézmotorokig – minden piacon elérhető.
Tyre Safety >
Döntő az abroncsnyomás és a profilmélység

A jármű egyetlen kapcsolata az úttesttel a gumiabroncs. Kritikus helyzetben ez határozza meg, hogy a jármű időben megáll-e, vagy hogy a kanyarban tudja-e tartani az irányt. Különböző abroncsgyártók kutatásai arra mutatnak rá, hogy a személygépjárművek több mint fele az előírtnál alacsonyabb abroncsnyomással közlekedik. Az növeli a balesetveszélyt. A személygépjármű biztonsági szintje erősen függ az abroncs maradék profilmélységétől. Az abroncsok világszerte előírt minimális profilmélysége 1,6 milliméter. Ha azonban a cél a maximális biztonság, akkor ez egyértelműen kevés. Ezért a Continental nyári abroncsok esetében három, téli abroncsoknál négy milliméteres minimális profilmélységet javasol.