breadcrumbs
  1. Home
  2. Sajtóközleményei
  3. BMW i8

A Continental technológiái környezetbarátabbá és biztonságosabbá teszik a hibrid sportautókat

Apr 23, 2015

  • Nagyteljesítményű turbófeltöltő a BMW i8 1,5 literes három hengeres belső égésű motorjához
  • Speciálisan hibrid-, és elektromos járművekhez kifejlesztett energia-visszanyerésre alkalmas fékrendszer
  • 31 méteres fűtő-, hűtővezetékek
  • Közvetlen abroncsnyomás-felügyelet

2015 április, Hannover/Regensburg Turbófeltöltő, energia-visszanyerésre alkalmas fékrendszer, abroncsnyomás-felügyelő érzékelők, vezetékrendszerek: A Continental több mint 50 különböző komponenst és rendszer szállít a BMW i8 járműhöz, melyek környezetbarátabbá, biztonságosabbá és kényelmesebbé teszik az i-sorozat modelljeit.

A turbófeltöltő technológia növeli a hatékonyságot és egyben kíméli a környezetet

A BMW i8 hátsó kerekeit hajtó 1,5 literes háromhengeres belső égésű motor nagyteljesítményű turbófeltöltője a Continental technológiai konszerntől származik. A közvetlen befecskendezés a kiváló hatékonyságú kipufogógáz turbófeltöltővel való kombinálása nagy specifikus teljesítményt tesz lehetővé kis fogyasztás és csökkentett CO2-kibocsátás mellett. A nagy teljesítményű acélházas turbófeltöltőt kiváló súly-teljesítmény arány jellemzi, így 231 LE teljesítmény elérését teszi lehetővé. Zajkibocsátása a sportos hibridautók elvárásainak felel meg, ezen kívül akár 1000 °C-os kipufogógáz-hőmérsékletnek is ellenáll. Fő jellemzője a különböző terhelési állapotok közötti váltáskor való dinamikus viselkedés.

A Continental nagy teljesítményű acélházas turbófeltöltőjét kiváló súly-teljesítmény arány jellemzi. Képek letöltése/download

A fékezés energiát ad vissza

Ezen kívül a Continental az MK 100 ESC Premium Hybrid fékrendszer beszállítója is, melyet speciálisan hibrid-, és elektromos járművekhez fejlesztett ki. Ezzel a fékrendszerrel a jármű mozgási energiája a fékezés során elektromos áramként visszanyerhető és felhasználható az akkumulátor töltésére. A féken túl a rendszer tartalmazza az elektronikus stabilizátort is (ESC, ABS-es és megcsúszásgátlóval együtt), így egy lépésben környezetbarátabbá és biztonságosabbá teszi az autóvezetést.

A Continental nagy teljesítményű acélházas turbófeltöltőjét kiváló súly-teljesítmény arány jellemzi. Képek letöltése/download

Az i8 továbbá olyan vezetéssegítő-, és biztonsági funkciókat is kínál, mint a vészhelyzetekben működésbe lépő kiegészítő fékezés-támogatás (vészfékezés-segítő rendszer), valamint az emelkedőkön felfelé haladást megkönnyítő vezetéssegítő rendszer. Ezen kívül a Continental biztosítja a dinamikus tempomat funkció aktuátorát és interfészét, mely hegymenetben tartja a beállított járműsebességet. A nagyobb játéktér érdekében különböző járművezetői élmény üzemmódok teszik lehetővé a sportos-dinamikus vezetést, ezzel egy időben pedig az ESC gondoskodik a vezetési stabilitásról.

A fékrendszer olyan járművekbe építhető be, melyek hibrid-, és belső égésű motor hajtással rendelkeznek. Képek letöltése/download

Passzív biztonsági rendszer védi a járműben ülőket és a mentőket

Szintén felhasználásra került egy eredetileg a Continental által a járókelők védelmére kifejlesztett passzív biztonsági rendszer (Pedestrian Protection System pressure SATellite, PPS pSAT). A rendszer egy rugalmas, levegővel töltött tömlőből és két szabványos nyomásérzékelőből (pSAT) áll, melyek a tömlő végére vannak felszerelve. Ütközés esetén a jármű elejébe beépített tömlőre ható nyomás tipikus jelsort hoz létre, melyeket a két érzékelő észlel és továbbít a légzsák-vezérlő készüléknek. Más járműplatformokkal ellenétében a PPS pSAT egy frontális üközésnél észlelt jel esetén a BMW i8 járműben a nagyfeszültségű akkumulátor leválasztására szolgál, mely által megvédi a járműben ülőket és a baleset helyszínére kiérkező mentőket is. Ez az alkalmazási terület is rámutat a már többször bizonyított PPS pSAT-rendszer rugalmas felhasználhatóságára.

Felügyeleti rendszer figyelmeztet a túl alacsony abroncsnyomásra

Az i8 ezen kívül fel van szerelve a Continental nagy pontossággal üzemelő közvetlen abroncsnyomás-felügyelő készülékével is. Az abroncsszelepek kompakt elektronikát kaptak, mely menet közben is képes az abroncsnyomás és a hőmérséklet mérésére. Ezáltal a jármű időben felismeri a túl alacsony abroncsnyomást és figyelmezteti a járművezetőt. Ez a funkció javítja az abroncsok futásteljesítményét, gondoskodik a lehető legjobb útfekvésről és fékezési tulajdonságokról és még az üzemanyag-fogyasztást is csökkenti. A Continental nem csak OEM felszerelésként kínálja a vonatkozó érzékelőket. Az abroncs-szakkereskedés téligumi-készletekbe utólag is be tudja szerelni a Continental érzékelőit.

A BMW i8 ezen kívül fel van szerelve a Continental nagy pontossággal üzemelő közvetlen abroncsnyomás-felügyelő készülékével is. Képek letöltése/download

31 méteres fűtő-, hűtővezeték beépítése

Jelentős kihívás elő állította a vállalatot a fűtő-, hűtőközeg csővezetékrendszere, mely az i8 járműben 31 méternél is hosszabb és több mint 30 Continental tömlőből, alumínium-, és műanyag csőből áll. Az extrudált és hőrögzített műanyag csövek konzekvens felhasználása jelentősen hozzájárul a súlycsökkentéshez. A motortérben nem lehetett nélkülözni az elasztomer tömlők felhasználását. Itt kiválóan érvényesül a nagy rugalmasság nyújtotta előny. A műanyag csövek biztonságos összekapcsolása érdelében a Continental több olyan gyorskapcsolót és csőcsatlakozást is kifejlesztett, melyeket korábban nem használtak az autóiparban. Ezek segítségével a vékony falú csöveket is össze lehetett kapcsolni.

A ContiTech extrudált és hőrögzített műanyag csöveinek konzekvens felhasználása jelentősen hozzájárul a súlycsökkentéshez. Képek letöltése/download

A Continental összesen több mint 50 különböző alkatrészt szállít a BMW i8 járműhöz. Többek között ilyen a Beneron® küszöbvédő-fólia, az ékszíjas indítógenerátor rendszerhez használt bordás ékszíj és a belső égésű motorfelfüggesztés-rendszer.

Az ékszíjas indítógenerátor rendszerhez a ContiTech szállítja a bordás ékszíjakat. Képek letöltése/download

Sajtóreferens

Simone Geldhäuser
Külső kommunikáció
Continental
Powertrain részleg
Siemensstr. 12
93055 Regensburg
Telefon: +49 941 790-61302
Fax: +49 941 790-99 61302
E-Mail: simone.geldhaeuser@continental-corporation.com

A sajtóközlemény letöltése