breadcrumbs
  1. Home
  2. Persberichten
  3. 21.09.2010

Nieuwe VancoEco van Continental spaart brandstof

Sep 21, 2010

  • Speciale bestelwagenband gaat direct van start
  • Rolweerstand met ongeveer 30 procent gedaald
  • Eerste vrijgave van Mercedes voor nieuwe BlueEfficiency-modellen van de Viano en Vito 

Barneveld, 21 september 2010. Speciaal voor transporters zoals de Mercedes Sprinter, Ford Transit en Volkswagen T5 heeft Continental nu een nieuwe band met besparingspotentieel in het assortiment. De nieuwe VancoEco van deze belangrijkste Europese bandenfabrikant heeft een ongeveer 30 procent lagere rolweerstand, die omgerekend vier procent brandstof en emissies kan besparen. Tegelijkertijd zijn de bandentechnici erin geslaagd de remwegen op droog en nat wegdek kort te houden en de band dezelfde prestaties als een personenwagenband mee te geven.

De nieuwe VancoEco is per direct leverbaar, Mercedes heeft inmiddels de vrijgave vanaf fabriek gegeven voor de nieuwe BlueEfficiency-modellen van de Viano en Vito, die zojuist op de IAA-tentoonstelling voor bedrijfswagens werden geïntroduceerd en van de nieuwe brandstofbespaarders van Continental voorzien zijn.

De enorme besparingsmogelijkheden zijn mogelijk door twee constructieve aanpassingen, die samen de rolweerstand duidelijk helpen verlagen. Zo heeft de nieuwe bestelwagenband een silica-loopvlakmengsel gekregen, zoals die al bij personenwagens werd ingezet. Daarnaast werd het profiel van de bestelwagenband constructief zodanig aangepast, dat de vervormingen, die bij elke band optreden op de plek waar de profielelementen contact maken met het wegdek, duidelijk verlaagd konden worden. Beide maatregelen samen zorgen in combinatie met een zeer vlakke bandcontour voor een tot 30 procent lagere rolweerstand.

De uitdaging, ondanks een lager brandstofverbruik niet in te boeten op de voor de veiligheid relevante eigenschappen, hebben de bandentechneuten van Continental bereikt door een profiel, dat bij het remmen een groot aantal kleine gripkanten opbouwt. Zo ontstaat bij het remmen op nat wegdek een soort „ruitenwissereffect”, die door de waterlaag dringt en ook  op natte wegen korte remwegen mogelijk maakt – belangrijk bij de vaak vol beladen transporters. Veilige rijeigenschappen – zoals bij personenwagens – biedt het stijve bandenprofiel, dat stuurbewegingen precies overbrengt en zo ook snelle uitwijkmanoeuvres bij onverwacht opduikende hindernissen mogelijk maakt.

De rolweerstand van banden maakt bij bestelwagens maar voor 13 procent deel uit van alle rijweerstanden. Daarom komt van deze duidelijke verlaging van de rolweerstand „maar“ een achtste werkelijk terug in de berekening van het verbruik. Continental gaat er daarom vanuit, dat het brandstofverbruik door de nieuwe VancoEco met ongeveer vier procent verlaagd wordt. 

De nieuwe VancoEco is geschikt voor automodellen als de Mercedes Sprinter, Viano, Vito, VW T5 en Ford Transit. Er worden banden geproduceerd voor 15-, 16- en 17-inch velgen, de vrijgaven gaan tot 210 km/h.

Het matenprogramma (uitbreiding in voorjaar 2011 gepland):

Contact:

Marketing & Communicatie

Continental Banden Groep B.V.

Postbus 11

3770 AA Barneveld

Telefoon: +31 (0) 342 497 282

Fax: +31 (0) 342 497 960

E-Mail: persinfo@conti.nl

_____________________________ 

Download Persmededeling (Word)

Download Foto (JPG)

_____________________________

Mediadatabank op www.mediacenter.continental-corporation.com